Najdłużej działająca Apteka internetowa w Polsce - pewność i zaufanie - 100% polski kapitał

Czym są probiotyki i jak działają?

26.05.2014
Leczenie naturalne
Probiotyki to określenie, które powstało już w 1989 roku. Opisuje żywe mikroorganizmy mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Z biegiem lat probiotyki stawały się coraz bardziej popularne, a obecnie znajdują się w większości mlecznych przetworów oraz w mieszankach i mlekach dla dzieci. Czym jednak są te żywe organizmy i w jaki sposób działają?


Co oznacza nazwa probiotyk?

Słowo probiotyk wywodzi się  z języka greckiego i oznacza ,,dla życia??.  Fuller - twórca tej definicji w 1989 roku bardzo dokładnie sprecyzował, który szczep bakterii lub grzybów możne zostać zaklasyfikowany jako probiotyk. Może to być szczep: 
  • wywodzący się z naturalnej flory jelitowej człowieka
  • nie wykazujący żadnych działań niepożądanych i ubocznych
  • posiadający zdolność przyłączania się do błony śluzowej jelita
  • wykazujący zdolność kolonizacji jelita
  • mający zdolność do przetrwania w środowisku zewnętrznym i możliwość działania w zróżnicowanym środowisku przewodu pokarmowego

Według definicji FAO/WHO probiotyki to "żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza??.


Sposób działania probiotyków
Dokładny mechanizm działania szczepów probiotycznych nie został do końca poznany. Istnieje jednak kilka prawdopodobnych teorii, które tłumaczą ich dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka.
  1. Stymulowanie mechanizmów nieswoistej odpowiedzi immunologicznej. 
  2. Wytwarzanie naturalnych przeciwciał.
  3. Produkcja substancji tj.  nadtlenek wodoru, kwas piroglutaminowy, które hamują wzrost chorobotwórczych bakterii Gram-dodatnich  i Gram-ujemnych.
  4. Zwiększanie produkcji mucyn - białek, które wiążą się z patogenami unieczynniając je.
  5. Działanie poprzez GALT - limfatyczną tkankę przewodu pokarmowego.
  6. Zakwaszenie treści jelitowej, dzięki czemu zostaje ograniczony wzrost niektórych bakterii chorobotwórczych.
  7. Wzmacnianie bariery jelitowej, chroniącej przed zakażeniem lub niekorzystnym wpływem bakterii, które kolonizują jelita.
  8. Uniemożliwianie dostępu do nabłonka patogenom poprzez wcześniejsze przyłączenie się do receptorów.

Autor: mgr farm. Agnieszka Wojtala

Polecane wpisy

Pokaż więcej wpisów z Maj 2014
pixel