Najdłużej działająca Apteka internetowa w Polsce - pewność i zaufanie - 100% polski kapitał

Jak wzmocnić odporność i nie dać się chorobie?

16.12.2020

Odporność swoista i nieswoista to składowe układu immunologicznego. Tę pierwszą nabywa się w trakcie całego życia, drugą dziedziczy. Odporność swoista, a więc nabyta, działa przeciwko konkretnemu patogenowi - którego zna i potrafi szybko, precyzyjnie wyeliminować. Chociaż nasz organizm potrafi sam bronić się przed chorobotwórczymi zarazkami, powinniśmy go wspierać. Zwłaszcza jesienią i zimą, gdy panują warunki zupełnie niesprzyjające odporności. 

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Najlepszym sposobem, aby uniknąć choroby jest unikanie zarazków. Niestety, chorobotwórcze drobnoustroje są wszechobecne, atakują właściwie z każdej strony. Wirusy, odpowiedzialne za 80% infekcji górnych dróg oddechowych u dorosłych i dzieci, rozprzestrzeniają się przez mikrocząsteczki w powietrzu i osiadają na przedmiotach płaskich, przeżywając na ich powierzchniach wiele godzin. Ludzki organizm w większości przypadków dobrze sobie radzi z odbieraniem patogenów, a nawet jeśli nie podoła, wytwarza odporność swoistą, pozwalającą uniknąć drugi raz tej samej infekcji. Niestety, zdarzają się sytuacje, w których odporność nie pracuje na pełnych obrotach, a wtedy jej skuteczność spada. 

Spadek odporności jest typowy w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, kiedy występują liczne czynniki osłabiające zdolności immunologiczne organizmu. Niska temperatura i wysoka wilgotność powietrza sprzyjają rozmnażaniu się wirusów przeziębienia. Zmniejszona ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, przekłada się na funkcjonowanie organizmu. Dodając do tego małe nasłonecznienie i mniejszą niż latem dawkę codziennej aktywności fizycznej, staje się jasne, dlaczego w drugiej połowie roku tak łatwo złapać infekcję. 

Na to, jak często chorujemy w ogromnym stopniu wpływa prowadzony przez nas styl życia. 

Nieprawidłowa dieta uboga w witaminy i minerały, niewystarczająca ilość (i jakość) snu, nikła aktywność fizyczna oraz tkwienie w nałogach - to wszystko osłabia zdolności immunologicznego organizmu. Jeśli więc chcemy wesprzeć odporność, zacznijmy o siebie dbać, zdrowo się odżywiając i codziennie ćwicząc. Przydałoby się również rzucić palenie - które jest szkodliwe nie tylko dla osoby palącej, lecz również jej najbliższego otoczenia. 

Poza tym warto również pomyśleć o szczepieniach ochronnych. Zaszczepiając się przeciw grypie czy pneumokokom można uniknąć ciężkiej choroby zakaźnej, oszczędzając sobie uciążliwych objawów i poważnych powikłań. Szczepienia oddziałują na odporność swoistą w ten sam sposób, co przebycie infekcji. Odporność poszczepienna wpisuje się w pamięć immunologiczną, dzięki której organizm wie, w jaki sposób zwalczyć szybko i skutecznie zwalczyć określony patogen. 

Na odporność organizmu w dużym stopniu wpływa styl życia, dlatego, aby wesprzeć układ immunologiczny warto:

  • zdrowo się odżywiać,
  • jeść warzywa i owoce, a także pić dużo wody,
  • pamiętać o codziennej dawce ruchu,
  • dbać o dobry sen,
  • unikać stresu,
  • zrezygnować z nałogów,
  • szczepić się!

Wzmacniać czyli dbać

W sezonie jesienno-zimowym bardzo trudno uniknąć zakażenia wirusowego, które statystycznie razy w ciągu roku pojawia się u dorosłych 4 razy, a u dzieci 8-10 ! Dlatego bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny. Dotyczą one nie tylko częstego i dokładnego mycia rąk, lecz również unikania zatłoczonych miejsc, w których aż roi się od zarazków. Działanie prewencyjne to podstawa, którą można wdrożyć w różnych aspektach życia codziennego. Wiele osób w sezonie zachorowań sięga po preparaty do dezynfekcji rąk. Tak samo powinno się sięgać po produkty spożywcze wykazujące właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Czosnek, cebula, miód, imbir, kurkuma, aronia, czarny bez - takich naturalnych antybiotyków mamy pod dostatkiem. W Polsce popularne są także kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne. To cenne probiotyki, wspierające rozwój bakterii jelitowych, kluczowych w funkcjonowaniu odporności!

Mówiąc o diecie, warto mocno podkreślić rolę witamin i minerałów, których jesienią i zimą może nam brakować. Deficyty nie przyniosą nic dobrego, więc aby do nich nie dopuścić, trzeba wykorzystywać te źródła zdrowia, które się ma. Z jednej strony, to produkty sezonowe - jak dynia (dostępna od września do listopada), a także warzywa kapustne popularne pod koniec roku. Z drugiej strony, to mrożonki, które przecież zachowują większą ilość witamin i minerałów. Jeśli okaże się, że to za mało, rozwiązanie niosą suplementy diety. Multiwitaminowe żelki bogate w witaminę C, D (i nie tylko) są zalecane dzieciom w sezonie chorobowym i przy niedoborach odporności. Suplementacja jest ważna zwłaszcza u niejadków, którzy nie chcą jeść warzyw ani owoców. Dorośli w razie potrzeby również mogą wspomagać w ten sposób. 

  • Witamina C może nie pokona samego wirusa, jednak skutecznie skróci czas trwania choroby. 
  • Witamina D, której niedobór ma większość z nas, pozwoli sprawnie działać odporności swoistej, a przy tym zachować dobry nastrój. 
  • Witaminy z grupy B są kluczowe w prawidłowym działaniu układu nerwowego. 

B6, tak jak i magnez, łagodzi skutki stresu, który, jak wiemy, obniża zdolność organizmu do ochrony przed infekcjami. Preparaty multiwitaminowe mogą pomóc, ale stosując, trzeba pamiętać, że budowanie odporności to złożony proces, który wymaga czasu. Oddziałuje na niego wiele czynników, więc nie ma lepszego sposobu niż ten, aby po prostu o siebie dbać - kompleksowo, codziennie, przez cały rok.

Polecane wpisy

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
pixel